velezprop.hu

Légcsavar készítés UL-re Fonyódon

Kedves repülős barátom!

Üdvözlünk a honlapunkon!

 

 

Kedves Látogató! Először is köszöntelek a honlapomon, ahol az általam gyártott ultrakönnyű repülők légcsavarjaiból válogathatsz.

     Magamról annyit, hogy a repüléssel 1978-ban találkoztam először, amikor a Hármashatár-hegyen egy családi kirándulás alkalmával megláttam a sárkányrepülőket. Rá egy hétre, a Szépvölgyi úton lefelé jövet Hlács Ferenc autójában letettem az elméleti vizsgát.(Ekkor még a határhegyen egyetlen klub volt,) A feleségem végig jött utánunk, hogy a sikeres vizsga után visszavigyen a hegyre, hogy megkezdhessem a gyakorlati képzést.

Fonyódra költözés után kerestek meg 1982-ben régi klub társaim Kiss Feri, és Baráth Zoltán (Zotyó) az MMRK-ból, hogy készítsek nekik fa légcsavart Trabant direkt hajtáshoz. Ebből több is készült, de cserébe nem pénzt, hanem csöveket nikó-kat sodronyt stb. kaptam, és ezekből készítettem el az első motoros sárkány repülőmet. Versenyek Zalaegerszegi repülőklub szervezésében Andráshida reptéren 1985-86-ban.

Az aktív repüléseimet 1990-ig műveltem Nagykanizsán, Kaposváron, B.Boglári klubokban és az utóbbiban SES-KK oktató, ás műszaki vezető voltam. Közben főleg az NSZK-ba gyártottam srófokat Minimum Trike-hoz. A kompozit technológiára 2002-be álltam rá. Az elején vinil-észter mátrix anyaggal próbálkoztam, de nem vált be, és sok felesleges munka és kudarc után áttértem az epoxi mátrixra. A pörgető tesztek igen jó eredményt mutattak. Az általam kidolgozott légcsavart Kántás Andor barátom tesztelte pozitív véleménnyel. Az eltelt évek és elégedett pilóták Őt igazolják. A légcsavar választék folyamatosan nő, az igényeknek megfelelően.

(Elnézést a képminőségekért de ezeket papírképről fotóztam)